Egyidejűleg három magyar repülőtér forgalmát irányították Németországból a magyar légiforgalmi irányítók

Egy valós idejű szimuláció alatt hét magyar légiforgalmi irányító a budapesti, pápai és debreceni repülőtér forgalmát egy munkaállomásról koordinálta Braunschweigből a DLR Légiforgalmi Validációs Központjában. A polgári és katonai irányítókból álló csapat 30 mozgást kezelt óránként 2017 végén. A SESAR 2020 projekt sikeres szimulációja nemcsak a koncepciót igazolta, hanem a leendő éles alkalmazáshoz szükséges technológiát is tesztelte.

Az Egységes Európai Égbolt kezdeményezés keretében létrehozott SESAR 2020 kutatás-fejlesztési projekt sikere azt mutatja, hogy egy légiforgalmi irányító képes helyszíntől függetlenül akár több repülőtér forgalmát is biztonságosan koordinálni. A szimulációra a németországi DLR Légiforgalmi Validációs Központban, Braunschweigban, az osztrák Frequentis AG, illetve a német Selex Gmbh technológiájával, valamint a magyar légiforgalmi szolgáltató, a HungaroControl szakértői gárdájának bevonásával került sor.

A tesztelés során egy integrált „multi-irányítótorony” gyűjtötte össze és egyesítette három repülőtér releváns információit, melyek vizuálisan az irányítótorony kilátásához hasonló módon, nagyméretű monitorokon jelentek meg. A valós képek mellett radar illetve egyéb támogató információk segítették az irányítók munkáját. A hangkommunikációs, a vizualizációs illetve az elektronikus repülés-nyilvántartó rendszerek integrációja lehetővé tette a repülőterek egyértelmű azonosítását és a forgalom tervezését.

A szimuláció során kiemelt figyelmet szenteltek a biztonságos működésnek, valamint az irányítók hatékonyságának a különböző forgalmi helyzetekben. Ennek érdekében kutatók és humán faktor szakértők az irányítók szemmozgását, munkaterhelését és az érzékelt helyzettudatosságát vizsgálták, hogy megállapítsák az irányítói környezet optimális kialakítását a jövőbeli éles alkalmazás sikere érdekében.

„Nagyon élveztem az irányítást a szimulátorban, de a légiközlekedési ipar jövőjét meghatározó projekt sikeréig még intenzív műszaki fejlesztésre lesz szükség, illetve az eljárások és a jogi környezet kidolgozóira is sok munka vár még.” – mondta Draschitz Gábor légiforgalmi irányító a szimulációt követően.

A SESAR 2020 projekt kiértékelését, valamint a fejlesztések átvezetését követően a koncepció jóváhagyását egy valódi validációs platformon, passzív árnyéküzemben, a Frequentis smartVISION megoldásával a HungaroControllal és Selex-szel Budapesten, a HungaroControl épületében tervezik az idei évben.

 

A SESAR2020 programról

 

Az Európai Unió Single European Sky ATM research (SESAR) alkalmazott kutatási program célja, hogy az egységes európai légtér kezdeményezésnek megfelelő ATM rendszer kerüljön kialakításra. A program rendeltetése a szükséges ipari fejlesztések elindítása, az ehhez szükséges finanszírozás biztosítása, a kifejlesztett megoldások üzleti használatba vételének koordinálása.

A SESAR Joint Undertaking (SJU) 2015. december 1-jén tette közzé a SESAR2020 egyes kutatási projektekben való részvételére vonatkozó pályázati felhívásának főbb részeit. A HungaroControl Zrt. Frequentis AG által vezetett konzorcium tagjaként indult négy pályázaton, amelyek elbírálása megtörtént és aláírásra kerültek az egyes támogatási szerződések. A projektek tervezési szakasza lezárult és elindult a megvalósítási fázis, amely 2019 II. negyedév végégig tart.